YJY tutustui SYKEn moninaisiin kiertotalouteen ja jätteisiin sekä ilmastoon ja ilmastonsuojeluun pureutuviin hankkeisiin

Huhtikuun aloitimme vierailemalla 14 YJYläisen voimin Suomen ympäristökeskus SYKEn toimipisteessä Viikissä. SYKEllä on Helsingin Viikin lisäksi kolme muuta toimipaikkaa: Jyväskylä, Joensuu ja Oulu, ja työntekijöitä yhteensä noin 570.

Ensimmäiseksi ryhmäpäällikko Tuuli Myllymaa Jäte- ja kiertotalousryhmästä esitteli SYKEn toimintaa. SYKE on tutkimus- ja asiantuntijalaitos, joka tarjoaa päätöksentekoon välttämätöntä tietoa ja palveluita. Ympäristötiedolla on kasvava kysyntä ja tämän hetken keskeisimpiä teemoja ovat etenkin kiertotalous, ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen sekä kaupungistuminen ja sininen biotalous. SYKE rakentaa kestävää yhteiskuntaa yhteistyökumppanien, kuten kaupunkien ja kuntien, ministeriöiden sekä yritysten kanssa. Keskeinen osa nykyistä toimintaa on avoimen tiedon julkaisu. SYKE julkaisee esimerkiksi paikkatietoaineistoja, joihin pääsee tutustumaan täältä.

Esittelyn jälkeen saimme kuulla lisää parhaillaan pyörivistä projekteista. Tutkija Hanna Eskelinen kertoi niin CIRCWASTE-hankkeesta kuin Loikka-verkkopalvelusta. EU LIFE-IP CIRCWASTE -hankkeen tavoitteena on kiertotalouden valtavirtaistaminen ja kestävä jätehuolto. Hanketta toteutetaan 20 pilottihankeen voimin neljässä maakunnassa. Edelläkävijäkunnat muodostavat verkoston, jonka tehtävä on näyttää esimerkkiä muille sekä edistää valtakunnallista jätesuunnitelmaa. Loikka-verkkopalvelu (www.materiaaliloikka.fi) puolestaan kokoaa yhteen hyvät käytännöt ja sillä halutaan kannustaa mahdollisimman moni yritys, yhteisö, kunta ja yksilö tekemään oma materiaali- tai energialoikkansa. CIRCWASTE järjestää monia kiertotalouteen liittyviä tilaisuuksia, joista seuraava ”Kiertotalouden kirittäjät” on keskiviikkona 8.5. Otaniemessä. Lue lisää tilaisuudesta täältä!

Kiertotalouteen liittyvästä mallinnuksesta opimme tutkija Aino Ukkosen johdolla. Aino esitteli mallinnusprosessia, joka koostuu kolmesta vaiheesta: tutkimuskysymyksen määrittämisestä, kontekstin ja taustan selvittämisestä sekä menetelmän valinnasta ja soveltamisesta. Malli rakennetaan tutkimuskysymyksen, taustan ja menetelmän ympärille, ja senavulla vastataan tutkimuskysymykseen. Yksi esimerkki mallinnuksen lopputuloksesta on LAJITEHO-laskuri, jota voidaan hyödyntää sekajätteen hinnoittelussa. Laskuriin pääsee tutustumaan LAJITEHO-hankesivulla.

Vierailun lopuksi suunnittelija Venla Riekkinen Ilmasto- ja ilmansuojelu –ryhmästä esitteli niin HINKU-verkostoa kuin CANEMURE-hanketta. Kuntien hiilineutraaliuteen tähtäävä HINKU-verkosto on syntynyt viiden ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijäkunnan yhteistyöstä vuonna 2013. Kuntien keskeisimmiksi päästölähteiksi on tunnistettu liikenne, asuminen ja ruoka. Ilmastoteot ovat tuottaneet kunnille taloudellisia säästöjä ja HINKU onkin kasvanut jopa 50 kunnan verkostoksi. Kuntien ilmastopäästöt ovat laskeneet tasaisesti ja parhaat suoritukset on palkittu HINKU-palkinnoilla (lisätietoja täältä). EU LIFE-IP CANEMURE -hankkeen tavoitteena ovat hiilineutraalit kunnat ja maakunnat, johon tähdätään kansallisen ilmastopolitiikan toimeenpanolla ja konkreettisten ilmastonmuutoksen hillintää tukevien osahankkeiden voimin. Ydinalueiksi ovat valikoituneet älykäs ja vähähiilinen liikkuminen, rakennusten energiatehokkuus, hajautettu uusiutuva energia, kaupunkisuunnitteluprosessit ja hiilinielut, vähähiilinen tuotanto ja kulutus. CANEMUREn edistyksestä aloitetaan pian raportoimaan osoitteessa www.hiilineutraalisuomi.fi